Navigácia

  • Atlantis

    Atlantis
    29. 3. 2017

    Atlantis Center v Leviciach patrí do siete jedinečných zážitkových centier. Ide o zábavno - vedecké centrum pre deti aj dospelých. Žiaci tam môžu spoznávať fyzikálne zákony a prírodné javy. Do Levíc sme sa vybrali vlakom a na žiakov čakalo množstvo zaujímavých pokusov, kde si hravou formou mohli overiť svoje vedomosti získané v škole. Deti si mohli vyskúšať stavbu , logické hlavolamy, magnetizmus, silu, ale aj šikovnosť pri vytváraní obrovských bublín. V expozícii o Titanicu sme si pozreli krátky film o stavbe a plavbe tejto lode, vyskúšali sme si demonštráciu záchrannej akcie v člne a mohli sme si prezrieť repliky vecí, ktoré sa na lodi nachádzali. Deti si na pamiatku mohli kúpiť darčekové predmety v malom obchodíku a čakala nás cesta domov autobusom.
     

  • Deň vody

    Deň vody
    22. 3. 2017

    Voda je vzácna tekutina a nie je nám ľahostajné znečisťovanie vodných zdrojov. Aj deti vedieme k tomu, aby sa k svojmu okoliu správali zodpovedne a nezabúdame ani na Deň vody. Najskôr sme si pustili prezentáciu o vode a diskutoali sme s deťmi o potrebe čistej vody pre všetky živé organizmy. Žiaci potom vytvárali projekty o ochrane vode. V piatok 24.3. sme spoločne išli na prechádzku k Hronu a pozorovali sme vodohospodárov , ako čistili miestnu priehradu. Miznúci sneh a prebúdzajúca sa jarná príroda totiž odhalili ľudskú ľahostajnosť voči životnému prostrediu v podobe množstva plastových fliaš a iného odpadu. Zopakovali sme si vedomosti z predchádzajúcej diskusie v škole, kochali sme sa prvými jarnými krásami a vzhodnotili sme žiacke projekty.

     

  • Drotárstvo – beseda

    Drotárstvo – beseda
    7. 3. 2017

    Keďže sa na našej škole vyučuje predmet regionálna výchova, pomocou ktorej sa žiaci učia o zvykoch , tradíciách a remeslách tradičných pre náš región, pani Miškovičová nám sprostredkovala stretnutie s pani PaedDr. Rozáliou Ďurčatovou, ktorá sa 18 rokov venuje v tomto období už netradičnému remeslu - drotárstvu. Hoci bolo toto remeslo v minulosti na našom území veľmi rozšírené, postupne takmer úplne vymizlo. Vďaka ľuďom, akou je aj pani Rozália, sa opäť dostáva do povedomia mladých ľudí. Pani Ďurčatová pochádza z Rybníka nad Hronom, ale v súčasnosti žije so svojím manželom, ktorý sa tiež venuje tomuto remeslu, v Bratislave. Je to veľmi milá a skromná pani, ktorá ochotne odpovedala deťom na ich zvedavé otázky ( a bolo ich neúrekom! ) , porozprávala im o histórii drotárstva a ukázala svoju tvorbu. Krásne výrobky z drôtu očarili nielen deti, ale aj nás dospelých. Drotárstvo si vyžaduje veľkú  fantáziu,presnosť, ale najmä neskutočnú trpezlivosť a vytrvalosť. Veď na dokončnie týchto prác sú potrebné celé týždne. Pútavé rozprávanie ukončila pani Rozália darčekmi pre nás všetkých - srdiečkami upletenými z drôtu. O pár dní bude mať výstavu svojich prác na levickom hrade. Pani riaditeľka poďakovala pani Ďurčatovej za jej návštevu a odovzdala jej ako pozornosť knihy o tekovskom regióne. Celú besedu prišla zdokumentovať aj pani Ing. Jana Némethová z regionálneho týždenníka MY Týždeň na Pohroní a prišla si ju pozrieť aj pani poslankyňa Mgr. Fialová.


     

  • Karneval

    Karneval
    15. 2. 2017

    Chrípkové prázdniny nám síce karneval tento rok dvakrát posunuli,ale predsa sme sa stihli počas fašiangových dní zabaviť v maskách. A tie veru boli od výmyslu sveta! Školskú chodbu sme si vyzdobili, nachystali sme občerstvenie a tombolu a mohli sme sa zabávať. Najskôr bola promenáda masiek, ktoré sa predstavili prítomným hosťom - rodičom, starým rodičom, pánovi starostovi, súrodencom aj bývalým žiakom, ktorí sa na nás prišli pozrieť. Potom nasledovala voľná zábava v podaní tancov, hier a spevu. Zaujímavé darčeky deti povyhrávali aj v tombole. Aby neboli niektoré očká smutné, pretože sa im nepodarilo niečo vyhrať, dostali deti sladkú odmenu. Odmenené boli všetky masky, pretože bolo veľmi ťažké vybrať iba zopár zaujímavých. O odmeny sa postarala pani asistentka Majka Hercová, ktorej sa ich sponzorsky podarilo vybaviť. Sladké odmeny poslala pre deti aj pani Janka Šviriková. Deti si na maškarnom plese pochutili na chrumkavých minitkách, ktoré pre nich upiekla pekárnička MINIT v Leviciach. 
    Sponzorsky sa opäť podarilo vybaviť pani Majke Hercovej, ktorá sa s odmenami podelila aj s deťmi v MŠ.( sponzori Raiffeisen banka, Baby Bell, Chupa Chups). Ďakujeme!


     

  • Oznam

    Oznam
    30. 1. 2017

    Chrípkové prázdniny pokračujú do 2.2. V piatok 3.2. sú polročné prázdniny. Vyučovanie znovu začne v pondelok 6.2. Karneval je zatiaľ preložený na 14.2. 2017.

     

  • OZNAM!!!

    OZNAM!!!
    24. 1. 2017

    Oznamujeme rodičom a žiakom ZŠ vo Veľkých Kozmálovciach, že z dôvodu epidémie chrípky na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Leviciach zo dňa 24.1.2017 sme nutení prerušiť výchovno-vzdelávací proces   na obdobie od 25. do 27. januára 2017. Vyučovanie začne dňa 30.1.2017.

  • Vianočná akadémia

    Vianočná akadémia
    22. 12. 2016

    Vianočná atmosféra už dýcha na nás z každej strany a aj u nás v škole sme si takúto atmosféru vytvorili.Nielen vianočnou výzdobou, ale aj programom, ktorým sme chceli potešiť rodinných príslušníkov našich žiakov. Posledný deň pred vianočnými prázdninami sme sa zišli na školskej chodbe a deti sa predstavili svojim pozvaným hosťom vianočným programom. Ten tvorili básne , piesne, tance aj scénka s vianočnou tematikou. Potom sme sa presunuli do ŠKD a pripomenuli sme si vianočné zvyky a obyčaje v našom regióne - zjedli sme oblátky s medom a cesnakom, prekrojili sme jabĺčko, hádzali orechy do kútov , pomodlili sme sa a pán starosta nám zavinšoval. Nechýbali sladké koláčiky, ovocie , tradičné vianočné jedlo a samozrejme darčeky, ktorými sa deti obdarovali navzájom a nové hračky dostali aj do ŠKD. Spoločne sme si zaželali krásne a pokojné sviatky a vybrali sme sa na zaslúžené prázdniny. S programom sme sa predstavili aj ostatným obyvateľom obce v KD 26.12.
     

  • Mikuláš 2016

    Mikuláš 2016
    6. 12. 2016

    Deti posledné dni už netrpezlivo očakávali príchod Mikuláša. Starostlivo si pripravili program z básní, piesní a tančeka. Mikuláš s čertom a anjelom ich čakali pri KD a spoločne rozsvietili vianočný stromček v parku. Po vystúpení detí z MŠ predviedli svoju šikovnosť žiaci zo ZŠ a právom si zaslúžili sladké darčeky. Počas celého popoludnia mamičky našich žiakov predávali na vianočných trhoch rôzne dobroty a vianočné ozdoby a prispeli tak výťažkom 100,- € pre deti do ZŠ. V stredu 7.12. sme si urobili oddychový deň a žiaci išli za odmenu do kina Junior v Leviciach na kreslenú rozprávku Trollovia. Najbližšie dni sa už začneme intenzívne venovať príprave predstavenia na vianočnú akadémiu.





     

  • Dni zdravej výživy a výstava v Starom Tekove

    Dni zdravej výživy a výstava v Starom Tekove
    10. 10. 2016

    V rámci boja proti obezite sme na našej škole zaviedli Dni zdravej výživy. Prvé októbrové dni sme sa na dva týždne vzdali sladkostí a nezdravých jedál a v našej strave sme dali viac miesta zelenine, ovociu a mliečnym výrobkom. Jedno dopoludnie sme venovali turistike popri Hrone a 10.10. sme boli na exkurzii v Starom Tekove na výstave ovocia, zeleniny, kvetov a zvierat. Výstavku jesenných plodov sme si zriadili aj na chodbe školy, kde žiaci priniesli plody z rodinných záhrad. Spoznávali sme rôzne druhy zeleniny a žiaci si vyrobili vlatné zeleninové šaláty, ktoré sa im  vydarili a veľmi chutili.

  • Cyklotúra

    Cyklotúra
    28. 6. 2016

    Učivo máme ukončené, knihy odovzdané a posledných dňoch školského roka využívame na športové aktivity.Ani tento rok sme nevynechali obľúbenú cyklotúru. Počasie nám prialo a my sme vysadli na bicykle a vydali sme sa smerom do Starého Tekova. Po moste sme prešli do Nového Tekova a pri Hrone sme si oddýchli a pošantili si na preliezkach a hojdačkách. Po malej prechádzke sme sa vrátili do Bažantnice v Starom Tekove, dali sme si zmrzlinu a žiaci sa pohrali s deťmi z okolitých škôl, ktoré si tiež prišli oddýchnuť po školských povinnostiach.
     

  • Koncoročný výlet - Demänovská jaskyňa

    Koncoročný výlet - Demänovská jaskyňa
    23. 6. 2016

    Ďalší školský rok sa blíži ku koncu a za odmenu čaká na žiakov koncoročný výlet. Spolu so ZŠ Hontianska Vrbica sme si naplánovali výlet do Demänovskej doliny. Cesta autobusom rýchlo ubehla a my sme sa ocitli v krásnych horách Liptova. Najskôr nás čakala prehliadka jednej z najkrajších jaskýň Slovenska - Demänovskej jaskyne. Po príjemnom schladení sa v jaskyni na nás čakal obed v miestnej drevenici Tri studničky priamo pri horskom potôčiku.Po obede sme sa presunuli do Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva, kde sme videla krásne expozície z prírody. Cestou sme sa osviežili zmrzlinou a popri Liptovskej Mare sme sa vydali na cestu domov. Deti si našli nových kamarátov a videli krásy slovenskej prírody.
     

  • Deň detí

    Deň detí
    1. 6. 2016

    Ku Dňu detí sme pre žiakov pripravili prekvapenie. Do miestneho parku najskôr prišli hasiči z dobrovoľného zboru vo Veľkých Kozmálovciach na novom hasičskom aute. Deti mohli nahliadnuť do vnútra auta, vyskúšali si vysielačky a hasenie - polievali zeleň v parku a povozili sa po dedine. Neskôr prišlo aj policajné auto a žiaci sa povozili aj na ňom. Od hasičov dostali reflexné pásky a pán starosta im priniesol cukríky a džúsy. Mali prísť aj psovodi,ale ich návšteva sa presunula až na 7.6. Žiakom vysvetlili prácu policajných psov a ukázali im vyhľadávanie drog, zaistenie páchateľa a poslušnosť psov.

  • Čriepky

    Čriepky
    22. 5. 2016

    Dnes sme sa zúčastnili na jubilejnom 20. ročníku DFS Čriepky. Spolu s naším súborom sa predstavili detské ľudové súbory z okolia. Účinkujúci ukázali prítomným hosťom, ako sa deti hrali, spievali a tancovali za čias ich babičiek a dedov.
     

  • Divadelné predstavenie ZŠ Starý Tekov

    Divadelné predstavenie ZŠ Starý Tekov
    18. 5. 2016

    Žiaci zo ZŠ Starý Tekov pod vedením pána riaditeľa nacvičili v rámci dramatického krúžku divadielko o Jankovi Hraškovi. Pobavili nás a ukázali, že sú veľmi šikovní.
     

  • Zdravá výživa

    Zdravá výživa
    2. 5. 2016

    Prvé dva májové týždne prebiehali na našej škole opäť dni zdravej výživy, kedy sa zriekame sladkostí a zameriavame sa na ovocie, zeleninu a mliečne výrobky. Počas týchto dní sme si spravili projektový deň zameraný na rôzne spracovanie ovocia. Žiaci ochutnávali čerstvé, sušené, zavárané ovocie, lekváre a džemy, robili si ovocné šaláty a hádali ovocie podľa chuti, tvaru a vône. 
     

  • Deň matiek

    Deň matiek
    8. 5. 2016

    Mama... Vyslov to slovo mnohokrát a povedz jej , že ju miluješ.Pretože ona ťa milovala skôr, ako ťa uvidela... Aj my sme dnes ďakovali mamičkám.Najskôr ľudovým pásmom Na strnisku a po vystúpení detí z MŠ sme pokračovali básňami a piesňami o mame. Program sme ukončili moderným tancom. Deti obdarovali mamičky malým darčekom a veľkou pusou.

    Vie o nás všetko. Viac, než mnohí iní.

    A napriek tomu nikdy nesklame.

    A nespomína dlho na prečiny.

    O kom to vravím? Predsa o mame.

    Mama. Ten človek, čo najdlhšie mlčí,

    keď ublížia mu jeho najbližší.

    Po každom páde znova chodiť učí.

    Po každom plači znova utíši.

    Tak vážme si ju, kým je medzi  nami.

    A prosme Boha, nech bdie pri nej sám.

    Veď by sme často v svete boli sami

    bez našich dobrých milujúcich mám.

  • Stavanie mája

    Stavanie mája
    30. 4. 2016

    Jar je už v plnom prúde, príroda  rozkvitá a zelenie sa. Máj sme privítali krásnou tradíciou - stavaním mája v obecnom parku. Spolu s Veselými chlapmi, dobrovoľným hasičským zborom a deťmi z MŠ naši žiaci zaspievali ľudové piesne, zatancovali v  krojoch a  ozdobili máj stužkami. Hasiči ho bezpečne pomohli postaviť a akciu sme ukončili tancom okolo mája.

     

  • Vystúpenie pre dôchodcov

    Vystúpenie pre dôchodcov
    24. 4. 2016

    Žiaci dnes vystúpili na stretnutí dôchodcov v KD. Spríjemnili im predvečer básňami, piesňami a tančekom. Starí rodičia sa im odvďačili sladkou odmenou.
     

  • Deň Zeme

    Deň Zeme
    22. 4. 2016

    Deň Zeme si pripomíname aj na našej škole. Najskôr sme si pozreli dokumentárny film o našej planéte a zamerali sme sa najmä na oblasti, ktoré sú človekom najviac znečistené a zničené. Potom sme si vyrobili čelenky s motívom Dňa Zeme a pracovali sme na projektoch o Zemi.Počas celého dňa sme diskutovali so žiakmi o tom, ako môže človek nielen ničiť, ale najmä ochraňovať naše životné prostredie. Vyhodnotená bola aj súťaž z mobilného planetária a traja žiaci dostali vecné ceny , ktoré nám dala levická hvezdáreň.
     

  • Mobilné planetárium

    Mobilné planetárium
    20. 4. 2016

    Mobilné planetárium umožňuje pozorovanie hviezdnej oblohe aj počas dňa.Aj našim žiakom sme dopriali možnosť zaujímavou formou pozorovať hviezdy. Presunuli sme sa do KD , kde na nás už čakala nafúknutá kupola, v ktorej bola poriadna tma.Usadili sme sa na dlážku a pán hvezdár nám nad hlavami začal premietať nočnú oblohu.Žiaci sa dozvedeli názvy súhvezdí a množstvo zaujímavých noviniek. Potom sme sa presunuli pred KD, kde sme mali možnosť pozorovať Slnko cez špeciálny ďalekohľad s filtrom. Treťou časťou bola prednáška spojená s prezentáciou o slnečnej sústave. Po príchode do školy sme pre žiakov vyhlásili súťaž o najkrajší obrázok vesmíru. Odmenou boli darčeky z levickej hvezdárne - vesmírne pexesá.
     

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Veľké Kozmálovce
    Veľké Kozmálovce č.56 ,935 21
  • 036 634 2135

Fotogaléria